Veenhoff coaching & interimmanagement Organisatie coaching Organisatie coaching
Organisatie Coaching
Of het nu gaat om software bedrijven of psychiatrische klinieken, banken of verzekeringsmaatschappijen, overheidsorganen, scholen of universiteiten, dan wel onderwijsinstellingen of openbaar (of geprivatiseerd) vervoer, onafgebroken verandering is heden ten dage het meest opvallende kenmerk van arbeidsorganisaties. Vreemd is dat niet; in een open diensteneconomie zullen visie, missie en structuur van organisaties voortdurend moeten worden aangepast aan steeds wisselende omstandigheden op de markt, om maar niet te spreken van de invloed van snelle technische innovatie of van wijzigingen in overheidsbeleid.
Organisatieverandering
Organisatieverandering is veeleisend en ingewikkeld, te meer omdat er intussen wel gewoon doorgewerkt moet worden. Het is dan ook geen wonder dat daar vaak specialisten voor worden ingehuurd.
Tot nu toe speelden consultants en organisatieadviseurs een hoofdrol in het begeleiden van organisatieverandering. Opvallend is dat hun inspanningen veelal de structuur van de organisatie betreffen, en dat het personeel eerder als een te veranderen object dan als de drager van de organisatie wordt aangesproken. Uit herhaald onderzoek is dan ook gebleken, dat het vaak misgaat, en dat medewerkers niet zelden het kind van de rekening zijn. Veranderingsprocessen in organisaties gaan regelmatig gepaard met onzekerheden voor medewerkers, gebrek aan betrokkenheid, dalende motivatie, gevoelens van verlorenheid, verhoogd ziekteverzuim, en het vertrek van precies die medewerkers die men graag had willen behouden.
De brede focus van een organisatie coach
De organisatie coach hoort thuis in het gebied waarin de kernwoorden veranderingsprocesen zijn. Bij reorganisaties dus, maar ook waar sprake is van ongewenste resultaten, ondanks de vele inspanningen die worden verricht. Voor situaties waar je onvoldoende zicht en dus sturing over hebt.
Werkt de professionele coach veelal op microniveau, de organisatiecoach heeft zijn werkveld met name op het macro- en mesoaspecten van de organisatie. De uitwerking, de manier van werken van een organisatiecoach kan divers zijn o.a. onderzoek, systeemanalyse, begeleiden van multidisciplinaire groepen, individuele gesprekken met een manager of leiding gevende aan een projectgroep die zorgdraagt voor implementatie binnen de organisatie. Wat hij ook doet: de focus is en blijft breed en diep gericht op de veranderingsprocessen in en van de organisatie en hij stelt zich de vraag: in hoeverre impliceert een strategie – of organisatieverandering een directe verandering van het gedrag van betrokkenen ?
Tekst overgenomen van de website Haagse Hogeschool introductie Master organisatie coaching Auteurs Jan Oosting/ Marijke Sybersma